Εκπαίδευση συντηρητών από τη Συρία στη συντήρηση ψηφιδωτών, στο πλαίσιο Σύμφωνου Συνεργασίας με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Συρίας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), στο πλαίσιο των καταστατικών του στόχων, παρέχει από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του τεχνογνωσία σε τρίτες χώρες. Το διάστημα 2004-2010 το ΕΚΒΜΜ υλοποίησε πρόγραμμα εκπαίδευσης Σύρων συντηρητών στη συντήρηση ψηφιδωτών. Προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό μετά τον εμφύλιο πόλεμο, το  ΕΚΒΜΜ οργάνωσε την εκπαίδευση συντηρητών από τη Συρία σε ελληνικό έδαφος, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το διάστημα από 5 έως και 30 Σεπτεμβρίου, δύο Σύροι συντηρητές,  η  κα Iman Albaaini και ο κ.Yamen Saleh, εκπαιδεύτηκαν  στη συντήρηση ψηφιδωτών στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου προσωπικού της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Οργανώθηκαν, επίσης, εκπαιδευτικές επισκέψεις στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, κατά τις οποίες οι δύο εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τα υλικά και τις τεχνικές συντήρησης, καθώς και επισκέψεις στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, απονεμήθηκε στους δύο εκπαιδευόμενους  , από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΒΜΜ, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Ναταλία Πούλου, Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης (Certificate of Training) σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό, στο περιθώριο των εγκαινίων της ψηφιακής έκθεσης «Συρία δ, Μουσν ργαστήριον»