Ντοκιμαντέρ

ΛΙΜΗΝ: Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα

Το έργο: «ΛΙΜΗΝ. Πολιτιστικά Λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα» υλοποιήθηκε από το ΕΚΒΜΜ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: «Joint Operational Program Black Sea 2007- 2013” με τη συνεργασία εκπροσώπων (πανεπιστημίων, μουσείων, ερευνητικών κέντρων, τοπικών αυτοδιοικήσεων) από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Στόχος και κοινή μας προσπάθεια είναι η προβολή και ανάδειξη του βυζαντινού-μεσαιωνικού πολιτισμού που σώζεται στα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και η καθιέρωση θεσμού: «Πολιτιστικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας». Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός δράσεων, όπως εκδόσεις, εκθέσεις, τηλεοπτικά σποτ, πολιτιστική κρουαζιέρα με συνέδριο εν πλω, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης μνημείων, έκδοση χαρτών με σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τους τουρίστες, εκπαιδευτικές δράσεις. Κύριο μέλημα του έργου, η πιλοτική εφαρμογή στην Κωνσταντινούπολη, ενός νεοσύστατου θεσμού: «Πολιτιστικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας», μέσα από δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ανασκαφή του λιμανιού του Θεοδοσίου και στο Αρχαιοπάρκο Kucukyali.

Ολκάς, από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα / Olkas, Discovering Mediaval Ports

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος Παραγωγή: ΕΚΒΜΜ
Το ντοκιμαντέρ “Ολκάς, από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα / Olkas, Discovering Mediaval Ports” αποτελεί ένα ταξίδι στα Μεσσαιωνικά λιμάνια του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Το ταξίδι ξεκινά από την Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διέρχεται από τα λιμάνια της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας-Κριμαίας, Γεωργίας και καταλήγει στην Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Το ντοκιμαντέρ παρήχθη στο πλαίσιο του έργου «Ολκάς» (http://www.olkas.net/), που στόχο είχε την ανάδειξη των μεσαιωνικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και την προβολή του υπάρχοντος πολιτιστικού αποθέματος, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής.

Ολκάς ΙΙ. Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος Παραγωγή: Capri Productions Συμπαραγωγή: ΕΚΒΜΜ- Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών
Πρόκειται για ένα ταξίδι σε βυζαντινά και μεσαιωνικά λιμάνια του Αιγαίου και της Κύπρου με πλοηγό ένα βυζαντινό εμπορικό πλοίο, την ολκάδα. Στόχος είναι η πολιτιστική και τουριστική προβολή των βυζαντινών-μεσαιωνικών λιμανιών ως σταθμών στις θαλάσσιες διαδρομές καθώς και ως τόπων παραγωγής προϊόντων. Το ντοκιμαντέρ παρήχθη με την στήριξη του Υπ Πολιτισμού Ελλάδος και του Τμ. Αρχ. Κύπρου καθώς και εκκλησιαστικών και πολιτιστικών φορέων, δημοτικών αρχών και τοπικών αλλά και κρατικών φορέων από τις δύο χώρες, με την οικονομική υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του Xotaris Art Forum.