Ψηφιακή Έκθεση: «Συρία δὲ, Μουσῶν ἐργαστήριον» Αθήνα – Θεσσαλονίκη (2021)

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού στη Συρία διοργάνωσε την Ψηφιακή Έκθεση:

«Συρία δε, Μουσῶν ἐργαστήριον»


Η Έκθεση παρουσίασε τα αποτελέσματα του Επιστημονικού προγράμματος: «Καταγραφή Επιδαπέδιων Ψηφιδωτών της Συρίας», που διενεργήθηκε κατά τα έτη 2004-2008. Τα ψηφιδωτά προέρχονται από τις συλλογές πολλών Μουσείων της Συρίας, η δε καταγραφή και τεκμηρίωση τους πραγματοποιήθηκε από Σύρους φοιτητές αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Δαμασκού, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων του ΕΚΒΜΜ. Το υλικό αυτό καταγράφηκε σε πρώτη φάση την περίοδο 2004-2008 και από το 2020 μελετήθηκε και οργανώθηκε σε ψηφιακό αρχείο με σκοπό τη δημοσιοποίησή του. Το αρχείο αυτό σήμερα, μετά τον πόλεμο και τις καταστροφές που υπέστη ο πολιτιστικός πλούτος της Συρίας, αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη μελέτη της καλλιτεχνικής πνευματικής ζωής της Ανατολικής Μεσογείου κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Στα ψηφιδωτά του ψηφιακού αρχείου, μεταξύ άλλων, αναπαρίστανται μυθολογικές και χριστιανικές παραστάσεις καθώς, και σκηνές καθημερινού βίου, που προβάλλουν το υψηλό επίπεδο της ζωής στις πόλεις της Συρίας.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής έκθεσης, πολυάριθμα υψηλής πολιτιστικής αξίας επιδαπέδια ψηφιδωτά της Συρίας, που χρονολογούνται από τα Ρωμαϊκά έως και τα Βυζαντινά χρόνια, προβλήθηκαν με σύγχρονους διαδραστικούς τρόπους, ενώ παρουσιάστηκαν και σε ηλεκτρονική τράπεζα (e-Table). Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την προέλευση, την ιστορία και την τέχνη των ψηφιδωτών, παρακολουθώντας ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

Η έκθεση το έτος 2021 υλοποιήθηκε από το ΕΚΒΜΜ και το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Αθήνα, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» – Παλαιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου, 21 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2021

Στην Αθήνα φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» – Παλαιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος Αθηναίων), στο Θησείο και διήρκεσε από τις 21 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου. Την έκθεση εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν ο Δήμαρχος Αθηνών, κος. Κώστας Μπακογιάννης και η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, κα. Άννα Ροκοφύλλου. Επίσης, την έκθεση επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καθώς και μεταξύ άλλων και μέλη Ανθρωπιστικών Πρωτοβουλιών και Σύροι πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Θεσσαλονίκη, Αποθήκη Γ΄, στο Λιμάνι, 19-30 Δεκεμβρίου 2021

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωση η έκθεση στην Αθήνα, φιλοξενήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη Γ΄, στο Λιμάνι από τις 19 έως τις 30 Δεκεμβρίου.

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ