Τον Ιούνιο του 2021, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στη Θεσσαλονίκη, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και του ΕΚΒΜΜ. Το μνημόνιο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Irina Stefoska, και η Πρόεδρος του ΕΚΒΜΜ, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, κ. Ναταλία Πούλου.
Αφορμή για την υπογραφή του μνημονίου υπήρξε η πρόσκληση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας προς το ΕΚΒΜΜ για την ανάληψη του έργου συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που διασώζει ολοκληρωμένο εικονογραφικό πρόγραμμα Κομνήνειας περιόδου (1191). Στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς της προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων στη Βόρεια Μακεδονία, της εκπαίδευσης προσωπικού στη συντήρηση, της υλοποίησης επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, εκδόσεων και εκθέσεων. Σε συνέχεια αυτού του μνημονίου, πολύ σύντομα υπογράφηκε νέο, ειδικό συμφωνητικό μεταξύ του ΕΚΒΜΜ και του Ινστιτούτου Μνημείων στα Μπίτολα, για την ανάληψη από το ΕΚΒΜΜ του έργου της συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο.
Τον Απρίλιο του έτους 2022, μετά από έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού της Β. Μακεδονίας, επιτελείο ειδικών επιστημόνων του ΕΚΒΜΜ πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες στον ναό με σκοπό την εκπόνηση της μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών που σώζονται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του. Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, που μετεφέρθηκε από την Ελλάδα. Οι εργασίες που έλαβαν χώρα περιλάμβαναν δειγματοληψίες χρωστικών, λήψεις με πολυφασματική κάμερα, λήψεις με UV ακτινοβολία, χρωματομετρία, μακροσκοπικές λήψεις με στερεομικροσκόπιο και φωτογράφηση με εφαπτομενικό φωτισμό. Σκοπός ήταν να ολοκληρωθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη τεκμηρίωση της αυθεντικής ζωγραφικής, ο εντοπισμός και η εξακρίβωση πιθανών επιζωγραφίσεων και όλων των επεμβάσεων που υπέστη μέσα στους αιώνες, η καταγραφή της παθολογίας του, και τελικά, οι προτεινόμενες επεμβάσεις για τη συντήρησή τους. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιούλιο του ίδιου έτους και εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας και οι επιτόπου εργασίες ξεκίνησαν άμεσα.
Το πρώτο στάδιο υλοποίησης του έργου περιλάμβανε τις στερεώσεις και τα στεφανώματα των τοιχογραφιών και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023. Κατά το δεύτερο στάδιο, το φθινόπωρο του 2024, πραγματοποιήθηκε ο κυρίως καθαρισμός των τοιχογραφιών, με τα αποτελέσματα των εργασιών να είναι εντυπωσιακά, καθώς αποκάλυψαν την ζωντάνια των αποχρώσεων και των εκφράσεων των τοιχογραφιών. Κατά το τελευταίο στάδιο των εργασιών, το καλοκαίρι του 2024, πραγματοποιήθηκαν εργασίες σημειακής συντήρησης και αισθητικής αποκατάστασης του τοιχογραφικού διακόσμου του ναού. Τέλος, πραγματοποιήθηκε αναλυτική φωτογραφική τεκμηρίωση του μνημείου σε πολύ υψηλή ανάλυση, αντίγραφο της οποίας παραδόθηκε και στους εταίρους του έργου. Το σύνολο των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο ακολούθησαν πιστά ό,τι αναφέρεται στη μελέτη που εκπονήθηκε τον Ιούλιο του 2022 και αποσκοπούν στη διατήρηση και ανάδειξη των τοιχογραφιών του μνημείου με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική και αισθητική μαρτυρία τους και κύριο γνώμονα την αρχή της ελάχιστης επέμβασης.