Συμπόσιο με θέμα «Ποιμαίνειν ἐν κήποις, καὶ συλλέγειν κρίνα: Φύση, ύπαιθρος και κήποι ως τόποι παραγωγής και καλλιτεχνικής έμπνευσης των Βυζαντινών»

Συμπόσιο στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης  το Συμπόσιο με θέμα «Ποιμαίνειν ἐν κήποις, καὶ συλλέγειν κρίνα: Φύση, ύπαιθρος και κήποι ως τόποι παραγωγής και καλλιτεχνικής έμπνευσης των Βυζαντινών», που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με τη Σχολή. Κατά την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Παναγιωτάτου. Χαιρετισμό απηύθηναν, επίσης, ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, καθώς και η Πρόεδρος του Δ.Σ.  του Ε.Κ.Β.Μ.Μ., καθηγήτρια κ. Ναταλία Πούλου, η οποία επέδωσε τον τόμο των Πρακτικών του Φόρουμ «Οικουμενικές Πρωτοβουλίες για την Προστασία Μνημείου και Φύσης»/“Ecumenical Initiative for the Protection of Environment and Culture”, που συνδιοργάνωσαν, το προηγούμενο έτος, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης,  το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Στο Συμπόσιο παρέστησαν, επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο καθηγητής κ. Γ. Στεφανόπουλος, καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. και άλλοι επισκέπτες. Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στους χώρους της Σχολής και ιδιαίτερα  στην ιστορική βιβλιοθήκη της, την οποία το Ε.Κ.Β.Μ.Μ.  υποστηρίζει μέσω δωρεών εξοπλισμού για την προστασία και ασφάλεια της. Τέλος, πραγματοποιήθηκε, από τους αγίους Αρχιερείς και την Πρόεδρο του Ε.Κ.Β.Μ.Μ., η συμβολική φύτευση μιας χαρουπιάς στους κήπους της Σχολής.

ΔΤ_ απολογισμός συμποσίου