Συμμετοχές σε διεθνείς οργανισμούς και αποστολές / Συνέδρια

Συμμετοχές σε Συνέδρια

2008

Ανακοίνωση της συντηρήτριας κ. Δήμητρας Λαζίδου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Συντηρητών, όπου παρουσίασε το Εγχειρίδιο Συντήρησης Εικόνων του Εθνικού Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς (5-7/12/2008, Αθήνα)

Εισήγηση της δρος Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος και της κ. Δέσποινας Σκουλαρίκη, αρχαιολόγου, με τίτλο: «Ψηφιακό Πολιτιστικό Απόθεμα: Σκέψεις και Προβληματισμοί» στη διημερίδα της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων με θέμα: «Ψηφιοποιώντας μνημεία, συλλογές και αρχεία: προς ένα “ενεργό” και προσβάσιμο πολιτιστικό περιεχόμενο» (Αθήνα 21-22 Νοεμβρίου)

Συμμετοχή του κ. Χαράλαμπου Μπακιρτζή (Επίτιμου Εφόρου των Αρχαιοτήτων) ως εκπροσώπου του ΕΚΒΜΜ στο 10ο Συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Συντήρηση των Ψηφιδωτών (19-27 Οκτωβρίου, Παλέρμο)

2007

Συμμετοχή της δρος Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος, της κ. Δέσποινας Σκουλαρίκη, του κ. Δημήτριου Ζυγομαλά, της κ. Φλώρας Καραγιάννη, της κ. Ελένης Νικηφόρου, της κ. Ευανθίας Δόβα και της κ. Κατερίνας Κίσσα, με σχετικές ανακοινώσεις, στο Διεθνές Συμπόσιο: «Δρόμοι της Πίστης στη Μεσαιωνική Μεσόγειο: Ιστορία-Μνημεία- Άνθρωποι –Προσκυνηματικές πρακτικές» στο πλαίσιο του έργου «Εγερία (Εθερία) – Μεσαιωνικά Μεσογειακά Προσκυνήματα» (Θεσσαλονίκη, 7-10/11/2007).

2006

Συμμετοχή της δρ Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος, της κ. Δέσποινας Σκουλαρίκη και του κ. Δημήτριου Ζυγομαλά, με εισηγήσεις, ως εκπροσώπων του ΕΚΒΜΜ, στο σεμινάριο «Βυζάντιο – Πρώιμο Ισλάμ (BYZeIS)», που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (παράρτημα Θεσσαλονίκης) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αθήνα, 06-10/02/2006)

2005

Ανακοίνωση της δρ Χατζητρύφωνος Ευαγγελίας και της  κ. Δέσποινας Σκουλαρίκη, με τίτλο: “International Collaboration and Informatics as Instruments of Monuments Mangement” στο συνέδριο: “The Past as Present: Historic Presentation and Site Management” (Κωνσταντινούπολη, Σεπτέμβριος  2005).

Συμμετοχή αντιπροσωπίας του ΕΚΒΜΜ στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 13 Μαΐου 2005, από την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο, με αντικείμενο την Προστασία και τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Κόσοβο, κατόπιν προσωπικής πρόσκληση του κ. K. Matsuura προς τον Πρόεδρό ΕΚΒΜΜ κ. Νίκο Ζία. Παρευρέθηκαν ο (†) Γεώργιος Λάββας, ακαδημαϊκός, τακτικό μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΒΜΜ και η δρ. Ευαγγελία Χατζητρύφωνος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ.

2004

Συμμετοχή της δρ Αναστασίας Τούρτα ως εκπροσώπου του ΕΚΒΜΜ στην παρουσίαση του έργου του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών Βενετίας ( Βενετία, 24/09/2004)

Εισήγηση της δρ Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος, ως εκπροσώπου του ΕΚΒΜΜ, στο διεθνές συμπόσιο “Hierotopy. Studies in the making of sacred spaces”, (State Tretyakov Gallery and Research Centre for Eastern Christian Culture, 29/06-02/07/2004)

Συμμετοχή της δρ Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος ως εκπροσώπου του ΕΚΒΜΜ, στη συνδιάσκεψη του ευρωπαϊκού προγράμματος “Corpus of the European Early Medieval Churches”, (International Research Center for Late Antiquity and Middle Ages, Motuvum, University of Zagreb, 17-20/06/2004)

Συμμετοχή της δρος Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος, ως εκπροσώπου του ΕΚΒΜΜ, στο συνέδριο “Preventive Activities in Preservation of Cultural Heritage in the Areas Affected by Ethnic Tensions and Armed Conflicts”, (ICOMOS Serbia and Montenegro, National Committee, Belgrade (Serbia and Montenegro, 10-11/05/2004)

2003

Συμμετοχή του ομότιμου καθηγητή (†) Γεωργίου Λάββα ως διεθνούς εμπειρογνώμονος στην 1η και 2η Συνάντηση για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αποκατάστασης της Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, που είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση για την Παιδεία και τον Πολιτισμό).(21-24/04/2004, 28-30/08/2003)

Ανακοίνωση της δρ Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος από κοινού με τον πρόεδρο του ΕΚΒΜΜ καθηγητή Νίκο Ζία,  με τίτλο : Η βάση δεδομένων του ΕΚΒΜΜ: «Μνημεία του Βυζαντινού Κόσμου», στο διεθνές συμπόσιο που οργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών με θέμα: «Ευρετήριο βυζαντινών τοιχογραφιών. Απολογισμός και προοπτική» ( 5-9/11/2003)

Συμμετοχή της δρ Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος ως παρατηρητή στις εργασίες της Επιτροπής IV (Πολιτισμός), στα πλαίσια της 32ης Γενικής Συνδιάσκεψης της UNESCO (Παρίσι, 09-17/10/2003 )

Συμμετοχή της δρος Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος ως παρατηρητή στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στα πλαίσια της 6ης Έκτακτης Συνεδρίας, (Παρίσι, 17-22/03/2003 )

Εισήγηση της δρ Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος με τίτλο: “Protection and Presentation of Monuments in a Mediterranean City. The case of Thessalonike” στο συνέδριο «Old Damascus and its Preservation as a National and World Cultural Heritage” (Ανώτατο Συμβούλιο Τεχνών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Επιστημών, με τη συμβολή της μη κυβερνητικής οργάνωσης « Φίλοι της Δαμασκού», Δαμασκός (Συρία)) και παρακολούθηση του συνεδρίου από την (†) Αντιόπη Οικονόμου, ως εκπροσώπων του ΕΚΒΜΜ (19-23/01/2003)

2002

Νέα Συνάντηση εκπροσώπων χωρών – μελών στη συνδιάσκεψη «Βυζαντινά Μνημεία και Παγκόσμια Κληρονομιά ΙΙ» (Νοέμβριος 2002)

Παρακολούθηση του συνεδρίου με τίτλο “Management and Preservation of Archaeological Sites”, που οργανώνεται από τα ICOMOS Τουρκίας και Ελλάδας στην Αττάλεια, από τη δρ Ευαγγελία Χατζητρύφωνος, ως εκπροσώπου του ΕΚΒΜΜ (28/04-03/05/2002)

Συμμετοχή του ομότιμου καθηγητή (†) Γεωργίου Λάββα με ομιλία στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Ιορδανία με την αιγίδα του Ιορδανού Υπουργού Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Dr. Talel Al – Rifai και του Έλληνα πρέσβη στην Ιορδανία κ. Κ. Καραμπέτση για την προβολή του έργου που πραγματοποιείται στη Μονή του Αγίου Λωτ (Απρίλιος 2002)

Εισήγηση της δρ Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος στο συνέδριο: “Cultural heritage at risk in the event of armed conflict-Macedonia case-”, (Macedonian National Committee of International Council of Monuments and Sites, ICOMOS, Ohrid (FYROM), ως εκπροσώπου του ΕΚΒΜΜ και της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού. Συμμετοχή στο παραπάνω workshop (εργαστήριο) της (†) Αντιόπης Οικονόμου, επίσης, ως εκπροσώπου του ΕΚΒΜΜ (20-24/02/2002)

1999

Συμμετοχή του καθηγητή Νίκου Ζία (προέδρου του ΕΚΒΜΜ ) στη 2η Συνάντηση Βυζαντινολόγων Ελλάδος και Κύπρου (Αθήνα 24-26/09/1999)

Συμμετοχή του καθηγητή Νίκου Ζία και της κ. Ευτυχίας Κουρκουτίδου – Νικολαϊδου στο διεθνές συνέδριο  «Βυζάντιο και Ελληνισμός – η ελληνική Αναγέννηση» (Βενετία 1999), ως εκπροσώπων του ΕΚΒΜΜ.