Θεσσαλονίκη, Πολυχώρος Ισλαχανέ, 13 Απριλίου – 10 Ιουνίου 2022
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.) διοργάνωσε την έκθεση ξυλογλυπτικής «Youth Touch to Traditional Wood Arts», στο πλαίσιο του έργου «Traditional Touch to the Preservation of Wooden Heritage: Master Hands-Young Brains Cooperation Project», που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Grant Scheme for Common Cultural Heritage: Preservation and Dialogue between Turkey and the EU-II (CCH-II)», από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το ΕΚΒΜΜ, με επικεφαλής φορέα το YAPIMED, Graduates and Members Society of Istanbul Zincirlikuyu Technical and Constructional Vocational High School. Συνεργαζόμενος εταίρος είναι το Zincirlikuyu ISOV Vocational and Technical Anatolian High School.
Η έκθεση εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που στόχο είχαν την ανάδειξη και την προστασία της ξυλογλυπτικής τέχνης σε Ελλάδα και Τουρκία, την συνέχιση παραδοσιακών τεχνικών στην τέχνη της κατεργασίας του ξύλου, την δημιουργία διαλόγου και την μεταφορά της τεχνογνωσίας από παλιούς τεχνίτες σε νέους μαθητές. Αναδεικνύει πτυχές της ξυλογλυπτικής τέχνης στη Βυζαντινή- Μεταβυζαντινή και Οθωμανική παράδοση και ταυτόχρονα προβάλλει τη δυναμική της παράδοσης αυτής στη σύγχρονη εποχή. Περιλαμβάνει σύγχρονα έργα σπουδαστών παραδοσιακής ξυλογλυπτικής της ΕΠΑ.Σ Καλαμπάκας «Ξυλογλυπτικής και Διακοσμητικής Επίπλου». Το εποπτικό υλικό προέρχεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Γρεβενών, Δράμας, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, Χαλκιδικής & Αγίου Όρους και Χανίων, καθώς και το Μουσείο Φαλτάϊτς στη Σκύρο. Το βίντεο είναι μία παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Εκ μέρους της Τουρκίας το εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το “YAPIMED, Graduates and Members Society of Istanbul Zincirlikuyu Technical and Constructional Vocational High School”, καθώς και την Δρ H. Işıl Kocabaş, υπεύθυνη του έργου από πλευράς του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
Επιπλέον, προσφέρθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες και ξεναγήσεις για το κοινό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στα Μυστικά των Ταλιαδόρων» είχε διάρκεια μιας ώρας και απευθυνόταν σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη της ξυλογλυπτικής και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα διατήρησης και προστασίας της ξύλινης πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.