Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Β΄ Κύκλος Διαλέξεων Από τον Ευφράτη στην Ερυθρά Θάλασσα: διαδρομές πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη Βυζαντινή περίοδο

24 Ιανουαρίου | 16:00 - 18:00

Δωρεάν

Σοφία Θαθαροπούλου
…ἀπό τοῦ Ἰορδάνου κατ’ ἀνατολάς ἡλίου*: μνημεία στην έρημο, σε πόλεις και κώμες στο μεταίχμιο του 7ου και 8ου αιώνα (*Δ΄ Βασιλειῶν, 10.33)

Οι Άγιοι Τόποι αποτέλεσαν μήλον της έριδος μεταξύ του Βυζαντίου και των γειτόνων του, που διεκδικούσαν τις ανατολικές επαρχίες της Αυτοκρατορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του α΄ μισού του 7ου αιώνα. Το β΄ μισό του 7ου αιώνα βρίσκει τις επαρχίες της Αραβίας και της Τρίτης Παλαιστίνης οριστικά εκτός των βυζαντινών κτίσεων.

Μικρό αντίκτυπο έχει η αλλαγή κυριαρχίας στον τοπικό χριστιανικό πληθυσμό. Επιγραφές και αρχαιολογικά δεδομένα μαρτυρούν τη διαρκή χρήση, επιδιόρθωση, ανακαίνιση και ανοικοδόμηση χριστιανικών θρησκευτικών κτισμάτων στον 7ο και 8ο αιώνα σε πόλεις, αγροτικούς οικισμούς και απομονωμένες θέσεις, τεκμηριώνοντας τη μακραίωνη παρουσία του ντόπιου χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή. Ωστόσο, μεθοδολογικές προσεγγίσεις του παρελθόντος και ζητήματα χρονολόγησης αφήνουν ακόμα ανοικτά τα ερωτήματα του τέλος χρήσης των εν λόγω κτισμάτων και ακολούθως της εξέλιξης των χριστιανικών κοινοτήτων από τον 9ο αιώνα και έπειτα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Β΄ Κύκλο Διαλέξεων:

Δ.Τ. Β΄ Κύκλος Διαλέξεων Από τον Ευφράτη στην Ερυθρά Θάλασσα: διαδρομές πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη Βυζαντινή περίοδο – Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) (ekbmm.gr)

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
24 Ιανουαρίου
Ώρα:
16:00 - 18:00
Κόστος:
Δωρεάν
https://us06web.zoom.us/j/88052132742

Διοργανωτής

ΕΚΒΜΜ
Τηλέφωνο:
2310 889830
Email:
publicrelations@ekbmm.gr
Προβολή ιστότοπου Διοργανωτής