ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το διάστημα 1-4 Απριλίου 2021, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αποτελούμενη από τη Διευθύντρια δρ Φλώρα Καραγιάννη και το μέλος του ΔΣ, δρ Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων επισκέφτηκε τη Βόρεια Μακεδονία, ύστερα από σχετική επικοινωνία με την εκεί πλευρά με σκοπό τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΒΜΜ και του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας, σε θέματα αποκατάστασης και συντήρησης βυζαντινών μνημείων. Την αντιπροσωπεία του ΕΚΒΜΜ υποδέχτηκε στα Σκόπια, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Irina Stefoska, η οποία ευχαρίστησε τις εκπροσώπους του ΕΚΒΜΜ για την επίσκεψή τους και εξέφρασε το ενδιαφέρον και την έντονη επιθυμία της για συνεργασία σε τομείς παροχής τεχνογνωσίας της Ελλάδας και εκπαίδευσης προσωπικού στη συντήρηση τοιχογραφιών.

Στη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού συζητήθηκε ιδιαιτέρως η συντήρηση των τοιχογραφιών του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο, όπου το Υπουργείο Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε πρόσφατα εργασίες αποκατάστασης. Η Υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πλούσια εμπειρία στην αποκατάσταση και συντήρηση των βυζαντινών μνημείων και συνεχάρη το ΕΚΒΜΜ για το πλούσιο έργο του σε αυτόν τον τομέα. Τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη Βόρεια Μακεδονία η διάσωση μνημείων, όπως ο Άγιος Γεώργιος στο Κουρμπίνοβο, η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Τρέσκαβατς και ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στην Αχρίδα και κάλεσε σε συνεργασία το ΕΚΒΜΜ, με σκοπό την υπογραφή ενός σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΕΚΒΜΜ με τη συνοδεία συναδέλφων του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας, επισκέφτηκε μουσεία και μνημεία της χώρας, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων, με τη συνοδεία της Διευθύντριας κ. Slavica Babamova, τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Τρέσκαβατς, με τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μνημείων και Μουσείων στα Μπίτολα κ. Meri Stoyanova. Επίσης, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Εικόνων στον Πρίλαπο, με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Μνημείων και Μουσείων του Πριλάπου κ. Blagoj Atanasoski, τον Άγιο Γεώργιο στο Κουρμπίνοβο, με τη συνοδεία του κ. Zoran Altiparzmanov, αρχιτέκτονος, της κ. Vesna Kocanknovska, αρχιτέκτονος και της κ. Livera Makricvka, συντηρήτριας. Ακόμη, επισκέφτηκε τον Ναό του Προφήτη Ηλία στο Grnchari, το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Μπίτολα, τον αρχαιολογικό χώρο της Ηράκλειας Λυγκηστικής καθώς και στην Αχρίδα, την Πινακοθήκη των Εικόνων, την Παναγία Περίβλεπτο και την Αγία Σοφία με τη συνοδεία της κ.Meri Stoyanova και του Διευθυντού της Πινακοθήκης κ. Milco Georgievksi.

Η πρόεδρος του ΔΣ, δρ. Ναταλία Πούλου, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, καθώς και τα μέλη του εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη θερμή υποδοχή του ΕΚΒΜΜ από την Υπουργό Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας και δηλώνουν την προθυμία τους για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, στο πλαίσιο συντήρησης τοιχογραφιών του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο ή κάποιου άλλου βυζαντινού μνημείου της όμορης χώρας, που θα συμφωνηθεί αμοιβαία.

Θεσσαλονίκη, 14/4/2021

Δ. Τύπου
PDF