Φωτογραφική Έκθεση: Η Φύση στην Τέχνη. Το Παράδειγμα ενός Βυζαντινού Χειρογράφου» Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη (2021)

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) διοργάνωσε φωτογραφική έκθεση: «Η φύση στην τέχνη. Το παράδειγμα ενός βυζαντινού χειρογράφου», σε συνεργασία με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στο πλαίσιο του έργου ΜοNa: Μonuments in Nature: A Creative Co-existence (Intereg V_B Balkan Mediterranean 2014-2020)».

Στην έκθεση παρουσιάζεται το χειρόγραφο της Βοτανικής του Διοσκουρίδη (Κώδικας Ω75) της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, μέσω της μικροταινίας και των διαφανειών του αρχείου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη του μοναδικού αυτού χειρόγραφου, που εντάσσεται στα πολυτιμότερα βυζαντινά πολιτιστικά κειμήλια του Αγίου Όρους. Παράλληλα, εκτίθενται και έργα ζωγραφικής μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εμπνευσμένα από τις μικρογραφίες του κώδικα.

Τα έργα αναπαριστούν βότανα, θάμνους και δένδρα και δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κατά το σχολικό έτος 2020-2021 με στόχο τα παιδιά να εμπεδώσουν με βιωματικό τρόπο την αξία της Φύσης για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία του ανθρώπου, καθώς και να αντιληφθούν την επιρροή της στο αέναο ταξίδι της Γραφής, της Τέχνης, της Επιστήμης, της Θρησκείας και του Πολιτισμού γενικότερα.

Θεσσαλονίκη, Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, 28 Ιουνίου – 23 Αυγούστου 2021

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε τις 28-6-2021 έως τις 23-7-2021.

Κωνσταντινούπολη, Σισμανόγλειο Μέγαρο, 4 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021

Το διάστημα 4-9-2021 έως 31-10-2021, η έκθεση παρουσιάστηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.