Εικόνες από τις Θρακικές Ακτές του Ευξείνου Πόντου στη Βουλγαρία (2011-2012)

Θεσσαλονίκη, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 26 Νοεμβρίου 2011 – 4 Μαρτίου 2012

Η έκθεση: Εικόνες από τις Θρακικές ακτές του Ευξείνου Πόντου στη Βουλγαρία, παρουσιάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 26 Νοεμβρίου 2011-4 Μαρτίου 2012.
Οι εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτέλεσαν το αντικείμενο ενός προγράμματος συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με την Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Σόφιας που αφορούσε στη συντήρηση και έκθεση 52 εικόνων με προέλευση από τη Βάρνα, τη Μεσημβρία (Nesebăr), τη Σωζόπολη (Sozopol), την Αγαθούπολη (Ahtopol) και το Βασιλικό (Tsarevo) στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και από το ορεινό χωριό Brashlyan στον Μικρό Αίμο (Στράντζα). Πρόκειται για πανάρχαιες πολιτείες που ιδρύθηκαν από τους Ίωνες τον 7ο π.Χ. αι., πλην της δωρικής Μεσημβρίας που ιδρύθηκε έναν περίπου αιώνα αργότερα. Ο πολιτισμός των λαών γύρω από τον Εύξεινο Πόντο διαμορφώθηκε με καθοριστική την επίδραση του αρχαιοελληνικού και στη συνέχεια του βυζαντινού πολιτισμού, με τον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών και τη δημιουργία του κυριλλικού αλφαβήτου.
Οι εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση χρονολογούνται από τον 11ο – 12ο αι. ως το 1873. Τα εικονογραφικά και τεχνοτροπικά στοιχεία τους και τα προσωνύμια των ιερών προσώπων που απεικονίζουν, αποκαλύπτουν τις επιρροές τους από την τέχνη της Κωνσταντινούπολης και τα κυρίαρχα ρεύματα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Παράλληλα οι σημαντικές πληροφορίες που αντλούνται από τις επιγραφές των εικόνων μιλούν για την ταυτότητα των δωρητών και των ζωγράφων και για τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται.
Τον διαφωτιστικό κατάλογο της έκθεσης υπογράφουν έγκριτοι Έλληνες και Βούλγαροι ακαδημαϊκοί και ιστορικοί της τέχνης. Η έκδοση του καταλόγου πραγματοποιήθηκε με γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και τη συνδρομή του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. και των εκδόσεων ΚΑΠΟΝ