Έκθεση Ξυλογλυπτικής «Ματιές στην παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη από το παρελθόν στο μέλλον» (2022)

Θεσσαλονίκη, Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), 30 Ιουλίου – 9 Αυγούστου 2022

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) μετά τη λήξη του έργου «Traditional Touch to the Preservation of Wooden Heritage: Master Hands-Young Brains Cooperation Project», με στόχο την προβολή και προστασία της ξυλογλυπτικής τέχνης και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας από παλιούς τεχνίτες σε νέους μαθητές, παρουσίασε μια νέα έκθεση με αυθεντικά ξυλόγλυπτα έργα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας με τίτλο «Ματιές στην παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη: από το παρελθόν στο μέλλον» στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης).

Η έκθεση στόχο έχει να αναδείξει πτυχές της ξυλογλυπτικής τέχνης στη Βυζαντινή- Μεταβυζαντινή παράδοση και ταυτόχρονα να προβάλλει τη δυναμική της παράδοσης αυτής στη σύγχρονη εποχή. Τα εκθέματα αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα αστικής ξυλογλυπτικής του μεταβυζαντινού και νεώτερου ελληνικού πολιτισμού, που προέρχονται από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Σκύρο και μας αφηγούνται τις ιστορίες τους, ταξιδεύοντας μας στο χρόνο και τον χώρο. Προέρχονται από τις συλλογές του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Αρμονία» Καστοριάς (Λαογραφικό Μουσείο Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη και Ενδυματολογικό Μουσείο Αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ), του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, της Παραδοσιακής Κατοικίας Χρήστου Τσιότσιου και Τατιάνας Ντέρου στη Σιάτιστα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει σύγχρονα έργα σπουδαστών της ΕΠΑ.Σ Καλαμπάκας «Ξυλογλυπτικής και Διακοσμητικής Επίπλου», που γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον. Το εποπτικό υλικό προέρχεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Γρεβενών, Δράμας, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και Χανίων, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο. Το ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ είναι μία παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Επιπλέον, για τους μικρούς μας φίλους ηλικίας 8-12 ετών, πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στα μυστικά των ταλιαδόρων», το οποίο στόχο έχει τα παιδιά να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους το καλοκαίρι να ανακαλύψουν την τέχνη της ξυλογλυπτικής συζητώντας, σχεδιάζοντας και παίζοντας ομαδικά στους χώρους του Γενί Τζαμί.