ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Mo.Na: Monuments in Nature: A Creative Co-existence

Ολοκλήρωση του Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη: «Οικουμενικές Πρωτοβουλίες για την Προστασία Μνημείου και Φύσης»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Φόρουμ «Οικουμενικές Πρωτοβουλίες για την Προστασία Μνημείου και Φύσης»/“Ecumenical Initiative for the Protection of Environment and Culture”

που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, στις 4-5 Σεπτεμβρίου 2021.

Το Φόρουμ διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου “Mo.Na: Monuments in Nature: A Creative Co-existence” που χρηματοδοτείται από το INTERREG V – Balkan -Mediterranean 2014-2020.

Την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ κήρυξε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Τους Συνέδρους καλωσόρισε η κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, γενική πρόξενος της Ελλάδος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η καθηγήτρια κ. Ναταλία Πούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Η διευθύντρια του Κέντρου Δρ Φλώρα Καραγιάννη παρουσίασε το έργο “Μο.Να. Monuments in Nature. A Creative Co-existence”, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται το Φόρουμ. Στη συνέχεια αναγνώστηκε το μήνυμα του Δρος Χαράλαμπου Χοτζάκογλου, προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Έπειτα, στον ίδιο χώρο, εγκαινιάστηκαν δύο εκθέσεις με τον τίτλο: “Nature in Art” και ακολούθησε δεξίωση.

Οι εργασίες του Φόρουμ συνεχίστηκαν με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αρχικά η καθηγήτρια κ. Ναταλία Πούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΒΜΜ, παρέδωσε στον Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, εξοπλισμό για την προστασία και ασφάλεια της βιβλιοθήκης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής. Στη συνέχεια Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Κύπριοι και Αλβανοί ειδικοί επιστήμονες και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν προγράμματα και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση νέων και γενικότερα του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Οι εργασίες του φόρουμ έκλεισαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της  Μικράς Ασίας και της  Ίμβρου από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Διόνυσος».

Ευχαριστούμε πολύ την γενική πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου και τον Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή.

Δ.Τ.
PDF