Διεύθυνση Λεωφόρος Στρατού 2
546 40, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο (+30) 2310 889830 Φαξ (+30) 2310 853078 E-mail info@ekbmm.gr
projects@ekbmm.gr
© 2010 ΕΚΒΜΜ

Νέα

Δελτία Τύπου

Πρώτος κύκλος ομιλιών "Η Κωνσταντινούπολη και ο Βυζαντινός Κόσμος"

Στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη εντυπωσιακή αίθουσα του Σεισμανόγλειου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο ζεύγος διαλέξεων του κύκλου ομιλιών με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολη και ο Βυζαντινός Κόσμος».


Μετά τον χαιρετισμό του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, κ. Ευάγγελου Σέκερη μίλησαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κωνταντινουπόλεως  Ουφούκ Κοτζαμπάς με θέμα «Το λιμάνι του Θεοδοσίου και ο μεγαλύτερος βυζαντινός στόλος» και η δρ Αναστασία Τούρτα, Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ με θέμα «Το βυζαντινό λιμάνι της Θεσσαλονίκης».


Παρουσιάσθηκε η εντυπωσιακή ανασκαφή του βυζαντινού λιμένος του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη με τα χιλιάδες ευρήματα και τα καράβια, που ανεσκάφησαν πρόσφατα, καθώς επίσης η ιστορία του βυζαντινού λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ο ρόλος του ανά τους αιώνες στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Τις ομιλίες συντόνιζε η βυζαντινολόγος δρ Φλώρα Καραγιάννη.


Στην πρώτη αυτή διάλεξη παρευρέθη η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και πλήθος ακαδημαϊκών, διπλωματών και φοιτητών, μεταξύ άλλων.