Διεύθυνση Λεωφόρος Στρατού 2
546 40, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο (+30) 2310 889830 Φαξ (+30) 2310 853078 E-mail info@ekbmm.gr
projects@ekbmm.gr
© 2010 ΕΚΒΜΜ

Νέα

Δελτία Τύπου

Πρόγραμμα Συντήρησης Ψηφιδωτών στην Ιορδανία

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και μετά την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, πραγματοποιεί και φέτος δράσεις σ’ ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ιορδανία.


Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο του Um Er Rasas (Kastrom Mefa'a), ένα ρωμαϊκό στρατόπεδο του 3ου μ.Χ. αιώνα μέσα στην έρημο της κεντρικής Ιορδανίας, το οποίο εξελίχθηκε δύο αιώνες αργότερα σε μια πόλη, πάνω στο δρόμο των εμπόρων και των προσκυνητών της Μέσης Ανατολής, με 16 παλαιοχριστιανικές βασιλικές και δύο «Πυλώνες των Στυλιτών» για τους Χριστιανούς ασκητές. Η περιοχή συνέχισε ν’ αποτελεί προσκυνηματικό προορισμό κατά την πρώιμη Μουσουλμανική περίοδο, και εγκαταλείφθηκε τον 9ο αιώνα.


Σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο με αυξανόμενη και μη ελεγχόμενη τουριστική ροή, το ΕΚΒΜΜ πραγματοποιεί από το 2013 προγράμματα που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, μέσω της επιμόρφωσης του προσωπικού του χώρου, καθώς και στην τεκμηρίωση και προστασία των ψηφιδωτών δαπέδων ορισμένων από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές του χώρου. Πρόκειται για το Ναό των Λεόντων, καθώς και για τους Δίδυμους Ναούς των Ποταμών και του Φοίνικα, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι δράσεις θα επεκταθούν και στο Ναό του Priest Wa’il, όπου τα ψηφιδωτά δάπεδα διατηρούνται αποσπασματικά και βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.


Οι δράσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τα τέλη του 2019, και συνεχίζουν μέσα στο 2020, είναι:


*  Έλεγχος και καταγραφή της κατάστασης διατήρησης των ψηφιδωτών στους Δίδυμους Ναούς και στο Ναό των Λεόντων.

* Έλεγχος της κατάστασης διατήρησης των ψηφιδωτών του Ναού του Priest Wa’il, φωτογραμμετρική τεκμηρίωση και εφαρμογή σωστικών επεμβάσεων.

* Σχεδιασμός και εφαρμογή προσωρινού συστήματος κατάχωσης και στα τρία μνημεία.

* Ολοκλήρωση των αρχείων ετήσιου ελέγχου και καταγραφής και στα τρία μνημεία και καθοδήγηση του προσωπικού για την συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα των ψηφιδωτών.