Διεύθυνση Λεωφόρος Στρατού 2
546 40, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο (+30) 2310 889830 Φαξ (+30) 2310 853078 E-mail info@ekbmm.gr
projects@ekbmm.gr
© 2010 ΕΚΒΜΜ

Νέα

Δελτία Τύπου

Οπτικό ταξίδι στο χρόνο με το «Ολκάς»

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της λειτουργίας της προσελκύει το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού η φωτογραφική έκθεση «Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα» που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στηn αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.


Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, του Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο του έργου «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής».


Έως τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφτούν την έκθεση, σχολεία αλλά και μεμονωμένα άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να ενημερωθούν για την ιστορία και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στα λιμάνια της περιοχής των τριών θαλασσών.


Αναφερόμενη στο εντυπωσιακό ενδιαφέρον για την έκθεση, η επιστημονική υπεύθυνη, αρχαιολόγος Δρ Φλώρα Καραγιάννη, σημείωσε: «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της έκθεσης, πολίτες και σχολεία έχουν εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον τους για την εν λόγω έκθεση. Για εμάς είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πως άτομα κάθε ηλικίας επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την περίοδο των μεσαιωνικών-βυζαντινών χρόνων, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αλλά και για τον ρόλο του ελληνισμού εκείνη την εποχή».


Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ.Θεόδωρος Καράογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ.Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μπουτάρης, εκπρόσωποι του Γενικού Προξενείου της Βουλγαρίας, εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Γεωργίας, ο εκπρόσωπος της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αντιπροσωπεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Γεωργίας, επιστήμονες-βυζαντινολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδιώτες-συλλέκτες και πολίτες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα και τους χάρτες της έκθεσης.


Βασική ομιλήτρια για το θέμα και τη φιλοσοφία του εγχειρήματος ήταν η επιστημονική υπεύθυνη, αρχαιολόγος Δρ Φλώρα Καραγιάννη, η οποία μεταξύ των άλλων επεσήμανε ότι η έκθεση θα «ταξιδέψει» και θα φιλοξενηθεί εντός του επόμενους έτους στην Κωνσταντινούπολη, την Οδησσό, την Κωστάντζα, και τη Βάρνα και αλλού. Περιγράφοντας το έργο «ΟΛΚΑΣ», στις δράσεις του οποίου εντάσσεται η έκθεση, η κ. Καραγιάννη ανακοίνωσε την προσεχή έναρξη της λειτουργίας ιστοσελίδας πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος για 39 μεσαιωνικά λιμάνια από τη Θεσσαλονίκη έως το Μπακού, την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ-οδοιπορικού και την οργάνωση ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου το 2013 στη Θεσσαλονίκη.


Την ιδιαίτερη σημασία της έκθεσης για τη συνεργασία και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών της περιοχής όπου ταξίδευε το πλοίο «ολκάς» υπογράμμισε στην ομιλία της η Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και συντονίστρια της έκθεσης, Χριστίνα Κελεσίδου. Εξέφρασε δε τη βούληση η έκθεση να φιλοξενηθεί και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.


Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εστίασε στη σημασία της προβολής του πολιτισμικού αποθέματος και τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Σημείωσε ακόμη πως η εν λόγω έκθεση αποτελεί υπενθύμηση του πρωτεύοντα ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως στόχος είναι αυτοί οι θαλάσσιοι δρόμοι να ανοίξουν και πάλι προς όφελος της κοινωνίας όλης της περιοχής. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επεσήμανε πως η έκθεση λειτουργεί ως δίδαγμα για να χαράξουμε το μέλλον και σημείωσε πως ο Δήμος θα επιδιώξει να προβληθεί ιδιαίτερα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ώστε να αναδειχθεί και η πόλη.


Την εκδήλωση προλόγισε ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Νίκος Ζίας, που διαβεβαίωσε πως οι προσπάθειες για την προβολή του πολιτισμικού μας πλούτου συνεχίζονται ώστε να μην χάσουμε την ελπίδα και το όραμα για το μέλλον.


Το έργο «ΟΛΚΑΣ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Joint Operational Programme “BLACK SEA 2007-2013” και εθνικούς πόρους και συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Στην υλοποίησή του συνεργάζονται επτά φορείς από έξι χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία), οι οποίοι έχουν αναλάβει τη μελέτη, ανάδειξη και μουσειακή προβολή της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.


Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Για ομαδικές ξεναγήσεις σχολείων ή ατόμων μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6948 082270.


Χώρος έκθεσης: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος», Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-15:00 (κλειστό 25-26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου)


Photographic exhibition 'Olkas' from EKBMM on Vimeo.