Διεύθυνση Λεωφόρος Στρατού 2
546 40, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο (+30) 2310 889830 Φαξ (+30) 2310 853078 E-mail info@ekbmm.gr
projects@ekbmm.gr
© 2010 ΕΚΒΜΜ

Νέα

Δελτία Τύπου

Κύκλος ομιλιών με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολη και ο Βυζαντινός Κόσμος».

Τα βυζαντινά λιμάνια της Κύπρου παρουσιάσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη!

Συνεχίσθηκαν οι διαλέξεις στο Σισμανόγλειο Μεγάρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία.

Την Τετάρτη, 13/03/2017, στην κατάμεστη νεοκλασσικού ρυθμού αίθουσα του Σισμανόγλειου Μεγάρου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ζεύγος διαλέξεων του κύκλου ομιλιών με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολις και ο Βυζαντινός Κόσμος». Ομιλητές ήταν ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπ. Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία, δρ Ιωάννης Ηλιάδης και ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο του Κοτς στην Κωνσταντινούπολη, δρ Ενγκίν Ακιουρέκ.

Πρόκειται για σειρά επιστημονικών διαλέξεων για το ευρύ κοινό με θέμα τις βυζαντινές πόλεις-λιμάνια και την επίδραση της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης στον υπόλοιπο κόσμο. Τον επιστημονικό συντονισμό έχουν η δρ Φλώρα Καραγιάννη και ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου.

Μετά το χαιρετισμό της Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, δ. Δανάης Βασιλάκη ο δρ Ηλιάδης μίλησε με θέμα: «Τα βυζαντινά λιμάνια της Κύπρου ως εφαλτήρια επικοινωνίας και αλληλεπιδράσεων μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Μεσογείου». Στην ομιλία του παρουσίασε τις σχέσεις της Κύπρου με την Κωνσταντινούπολη, όπως αυτές προκύπτουν από τις γραπτές πηγές, τα αρχαιολογικά ευρήματα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Παράλληλα παρουσίασε με πλούσια φωτογραφική τεκμηρίωση την ιστορία των λιμένων της Κύπρου. Ο Καθηγητής δρ Ακιουρέκ αναφέρθηκε στις ανασκαφές του στον λιμένα Ανδριάκη των Μύρων της Λυκίας, παρουσίασε τα εντυπωσιακά ευρήματα και μίλησε για τις σχέσεις των Μύρων με τα άλλα βυζαντινά κέντρα και λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, όπως αυτές προκύπτουν από τα ανασκαφικά δεδομένα. Τις ομιλίες συντόνιζε ο βυζαντινολόγος δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου..

Στην διάλεξη αυτή η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκπροσωπήθηκε από τον Μέγα Βιβλιοφύλακα του Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο, ένω παρευρέθησαν επίσης αρχιερείς του Πατριαρχείου και πλήθος ακαδημαϊκών, διπλωματών και φοιτητών. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Ευάγγελος Σέκερης, αφού συνεχάρη του ομιλητές και τους συνδιοργανωτές των διαλέξεων, παρέθεσε δεξίωση στους χώρους του Σισμανόγλειου. Οι διαλέξεις διοργανώνονται με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Μποδοσάκη, είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη (www.blod.gr) και αποτελούν μία σημαντική πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη για συνεργασία ντόπιων και ξένων ερευνητών προς το ευρύ κοινό της Τουρκίας.