Διεύθυνση Λεωφόρος Στρατού 2
546 40, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο (+30) 2310 889830 Φαξ (+30) 2310 853078 E-mail info@ekbmm.gr
projects@ekbmm.gr
© 2010 ΕΚΒΜΜ

Νέα

Δελτία Τύπου

"Η τέχνη των εικόνων εν τω γενέσθαι: Εικόνες στην Ελλάδα και την Αιθιοπία, 15ος-18ος αιώνας"

Αθήνα, Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων υποστηρίζει τη διοργάνωση της διεπιστημονικής διημερίδας, που είναι το αποτέλεσμα ενός προγράμματος συνεργασίας εκπαιδευτικών και επιστημονικών φορέων της Ελλάδας και της Γαλλίας.


Ειδικότερα, στο διεπιστημονικό πρόγραμμα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Έργων και Συστημάτων, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Articon Lab του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, το Μουσείο Μπενάκη και το Institut National d' Histoire de l' Art της Γαλλίας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων.


Το προγραμμα σκοπό έχει να φέρει σε επαφή ιστορικούς της τέχνης, συντηρητές έργων τέχνης και επιστήμονες με εξειδίκευση στη διάγνωση και εξέταση των υλικών και της τεχνολογίας κατασκευής των εικόνων, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός δικτύου διαρκούς συνεργασίας για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στη μελέτη των υλικών κατασκευής τους, της δημιουργικής διαδικασίας και του πώς οι υπερκείμενες χρωματικές στρώσεις των έργων συνεισφέρουν στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα.


Η πρώτη αυτή εκδήλωση έχει ως θέμα τη συγκριτική μελέτη της δημιουργικής διαδικασίας των εικόνων στην Ελλάδα και την Αιθιοπία, στοχεύοντας σε έναν διάλογο για την τεχνολογία των φορητών εικόνων στη μία και την άλλη πολιτισμική παράδοση και τα στοιχεία που αποκαλύπτονται κατά τη συντήρησή τους. Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα.