Διεύθυνση Λεωφόρος Στρατού 2
546 40, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο (+30) 2310 889830 Φαξ (+30) 2310 853078 E-mail info@ekbmm.gr
projects@ekbmm.gr
© 2010 ΕΚΒΜΜ

Νέα

Δελτία Τύπου

Διασταυρώσεις ελληνικής και σερβικής ιστορίας από τη θεωρία στην πράξη. Το Παράδειγμα του πύργου Nebojša στο Βελιγράδι.

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας", Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το ΕΚΒΜΜ συνδιοργανώνουν επιστημονική ημερίδα για τα προγράμματα συνεργασίας τα οποία έχουν πραγματοποιήσει με αντίστοιχα ιδρύματα και φορείς της Σερβίας με αντικείμενο της διασταυρώσεις ελληνικής και σέρβικης ιστορίας. Το πρώτο μέρος της ημερίδας είναι αφιερωμένο στις κοινές επιστημονικές αναζητήσεις και τις πολυετείς συνεργασίες των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των Σέρβων συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και τη Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών.


Στη συνέχεια, η αποκατάσταση του οκταγωνικού πύργου Nebojša του Φρουρίου Βελιγραδίου αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στο παρελθόν αλλά και μια δράση στο παρόν, όπου η ελληνική και σερβική ιστορία διασταυρώθηκαν. Στον πύργο, όπου φυλακίστηκε και θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του, δύο αιώνες και πλέον μετά Έλληνες και Σέρβοι επιστήμονες συνεργάστηκαν ώστε το μνημείο να αναστηλωθεί και να αποδοθεί στο κοινό ως μουσείο-πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στο Ρήγα Φεραίο, στην ιστορία του Πύργου και στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων και εν γένει των βαλκανικών λαών.


Το έργο υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση του προγράμματος Hellenic Aid του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Βουλής των Ελλήνων αφενός, του Δήμου Βελιγραδίου και της Δημοτικής Επιχείρησης ‘Belgrade Fortress’ αφετέρου. Η εκτέλεσή του ανατέθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση ‘Belgrade Fortress’ με την επίβλεψη πενταμελούς Επιστημονικού Συμβουλίου αποτελούμενο από επιστήμονες και των δύο χωρών και οι εργασίες ξεκίνησαν το 2009 και ολοκληρώθηκαν το 2011. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 29 Απριλίου 2011, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, έπειτα από πρόσκληση του Σέρβου ομολόγου του κ. Μπόρις Τάντιτς.


Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο καθ. Νίκος Ζίας, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και ο Κρίτων Χρυσοχοΐδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της Ημερίδας.