Διεύθυνση Λεωφόρος Στρατού 2
546 40, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο (+30) 2310 889830 Φαξ (+30) 2310 853078 E-mail info@ekbmm.gr
projects@ekbmm.gr
© 2010 ΕΚΒΜΜ

Νέα

Δελτία Τύπου

Αποκατάσταση και επανάχρηση του Πύργου Nebojsa στο Βελιγράδι

Ένα σημαντικό πρόγραμμα Ελληνο - Σερβικής συνεργασίας υλοποιήθηκε και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσής του, οργανώθηκε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Μπουμπουλίνας 20-22, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.).


Το πρόγραμμα αφορά στην αποκατάσταση και επανάχρηση του Πύργου Nebojsa στο ιστορικό συγκρότημα του Φρουρίου του Βελιγραδίου. Πρόκειται για τον πύργο που βρίσκεται στο παραποτάμιο τμήμα (σύγκλιση του ποταμού Σάβα με το Δούναβη) του κάστρου του Βελιγραδίου και στον οποίο μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοι του. Το έργο δρομολογήθηκε - μετά από πανηγυρική τελετή που διοργανώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, για την υπογραφή της Σύμβασης - την 19η Δεκεμβρίου του 2007.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.), σε συνεργασία με το Δήμο Βελιγραδίου, εκπόνησε για το μνημείο ένα σχέδιο μετατροπής του σε μουσείο-πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στο Ρήγα Φεραίο, στην ιστορία του Πύργου και στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων και εν γένει των Βαλκανικών λαών. Με το έργο αυτό, αναβαθμίζεται η συγκεκριμένη περιοχή του Βελιγραδίου πολιτιστικά - περιβαλλοντικά, τουριστικά και οικονομικά και αναδεικνύεται ο Πύργος ως χώρος μνήμης και τιμής μιας σημαντικής προσωπικότητας  -  αυτής του Ρήγα Φεραίου -  για τον ελληνισμό, αλλά και τη φιλία και τη συνεργασία των λαών των Βαλκανίων.


Το έργο υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση :

α) από την Ελλάδα

•του Υπουργείου Εξωτερικών (το οποίο διέθεσε ένα σημαντικό κονδύλιο από το πρόγραμμα της αναπτυξιακής συνεργασίας Hellenic Aid),

•του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού,

•του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. και

•της Βουλής των Ελλήνων με την καθοριστική υλική και ηθική υποστήριξη της.  

β) από την Σερβία

•του Δήμου Βελιγραδίου και της  

•«Belgrade Fortress»


Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν πλήρεις τεχνικές μελέτες του έργου «Αποκατάσταση, συντήρηση και επανάχρηση του Πύργου Nebojsa στην Παλαιά Πόλη του Βελιγραδίου», με τη συνδρομή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου του Βελιγραδίου και του Σερβικού Ινστιτούτου Προστασίας των Πολιτιστικών Μνημείων, με βάση τις οποίες υλοποιήθηκε το σύνθετο έργο της αναστήλωσης και των  νέων κατασκευών.  Το έργο επέβλεψε  Πενταμελές Επιστημονικό Συμβούλιο, στο οποίο εκπροσωπήθηκαν και οι δύο χώρες, ενώ η παρακολούθηση του έργου  ανατέθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Βελιγραδίου «Belgrade Fortress»,  η οποία έχει και την ευθύνη συνολικά του Φρουρίου της Πόλης. Σύμβουλος υλοποίησης ήταν η  Alpha MENTOR.


Oι εργασίες αποκατάστασης στον Πύργο Nebojsa δρομολογήθηκαν τον Ιούνιο του 2009 και αναφέρονται αναλυτικότερα σε:

oΕργασίες συντήρησης - αποκατάστασης και διαμόρφωση νέας υποδομής υποδοχής των επισκεπτών.

oΔιαμόρφωση  του περιβάλλοντος χώρου, ώστε το μνημείο να είναι προσβάσιμο και επισκέψιμο.

oΑνάπτυξη των υποδομών για τη φιλοξενία των μόνιμων εκθέσεων στον Πύργο.

oΠλήρες επικοινωνιακό υλικό για την προώθηση του Πύργου, ως νέου σημαντικού πόλου πολιτιστικού τουρισμού της ευρύτερης Βαλκανικής περιοχής.


Η μόνιμη έκθεση είναι εγκατεστημένη στα τέσσερα (4) επίπεδα του Πύργου, με συνοχή περιεχομένου και δομής, σύμφωνα με την ακολουθούσα θεματολογία:

Ισόγειο:“Πύργος Nebojsa: Από οχυρωματικό έργο φυλακή και τόπος εξόντωσης”

1ος Όροφος:  “ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΝΣΤΙΝΛΗΣ”

2ος Όροφος:“Καθ’ οδόν προς την υλοποίηση του ονείρου για την απελευθέρωση”

3ος Όροφος:“Ο κόσμος που αλλάζει. Το Βελιγράδι στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα”  

και είναι έτοιμη να ανοίξει σύντομα τις πύλες της στο κοινό.Το έργο ολοκληρώνεται άμεσα με την αποστολή της έκθεσης για τον Ρήγα στο Βελιγράδι και την δημοσιοποίηση του υλικού προβολής του Πύργου και της Έκθεσης. Ειδική ιστοσελίδα (στη Σερβική, την Αγγλική και την Ελληνική γλώσσα) θα πληροφορεί κάθε ενδιαφερόμενο για το Έργο, την Ιστορία και τη σημερινή λειτουργία του Πύργου, ενώ πληροφοριακό έντυπο θα προσφέρει  συνοπτικές αλλά χρήσιμες πληροφορίες,  επίσης στις τρεις προαναφερθείσες γλώσσες.


Ο Πύργος θα συμπληρώσει την λειτουργία  μιας ευρύτερης πολιτιστικής ενότητας στο πλαίσιο του φρουρίου του Βελιγραδίου, ενός μνημείου ιδιαίτερα σημαντικού για την ευρύτερη Βαλκανική περιοχή. Ένα σημαντικό μνημείο της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής εποχής, σε πλήρη αποκατάσταση, λειτουργικό και επισκέψιμο, με μια σημαντική εκθεσιακή χρήση, περιμένει να το επισκεφθείτε.  


Μια αξιόλογη αλλά και επίπονη συνεργασία μεταξύ των φορέων των δύο χωρών ολοκληρώνεται επιτυχώς, σε μια περίοδο που αναζητά προβολή προτύπων καλών πρακτικών. Οι συμπράττοντες φορείς έχουν αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσουν την υποστήριξη της προβολής του έργου ώστε να αναγνωρισθεί ως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μνημείο πολιτιστικού τουρισμού και πρότυπο έργο αποκατάστασης και μουσειολογικών εφαρμογών, εντάσσοντάς το στις προτεραιότητες οργανωμένων τουριστικών επισκέψεων.