Διεύθυνση Λεωφόρος Στρατού 2
546 40, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο (+30) 2310 889830 Φαξ (+30) 2310 853078 E-mail info@ekbmm.gr
projects@ekbmm.gr
© 2010 ΕΚΒΜΜ

Νέα

Δελτία Τύπου

4η Διεθνής Συνδιάσκεψη «Βυζαντινά Μνημεία και Παγκόσμια Κληρονομιά IV: Χάρτα για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς»

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων διοργανώνει από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου την 4η κατά σειρά Διεθνή Συνδιάσκεψη με θέμα «Βυζαντινά Μνημεία και Παγκόσμια Κληρονομιά», με τη συμμετοχή 23 κρατών της Ευρώπης και της Μεσογείου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Η Συνδιάσκεψη έχει σημανθεί ως εμβληματική δράση του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ενώ θα αποτελέσει την επίσημη εκδήλωση λήξης του Έτους για την Ελλάδα .

Σε συνέχεια των τριών ανάλογων Συνδιασκέψεων που το ΕΚΒΜΜ είχε διοργανώσει το 2001, το 2003 και το 2006 με τη συμμετοχή των εκπροσώπων υπουργείων και φορέων αρμόδιων για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς 19 κρατών, στα εδάφη των οποίων υπάρχουν βυζαντινά μνημεία, η 4η Διεθνής Συνδιάσκεψη στόχο έχει τη διαβούλευση και ψήφιση μιας «Χάρτας για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς».

Η σύνταξη της «Χάρτας» είχε ανατεθεί στο ΕΚΒΜΜ κατά τις προηγούμενες Διεθνείς Συνδιασκέψεις από τις συμμετέχουσες χώρες. Το κείμενο της Χάρτας συνέταξε Επιστημονική Επιτροπή απαρτιζόμενη από εξέχοντες ειδικούς με ακαδημαϊκή γνώση και πρακτική εμπειρία στην αναστήλωση και προστασία βυζαντινών μνημείων. Το κείμενο εργασίας, στη συνέχεια απεστάλη σε Επιτροπή Διεθνών Εμπειρογνωμόνων, απαρτιζόμενη από Καθηγητές των Πανεπιστημίων του Princeton, της Κωνσταντινούπολης, της Ρώμης και της Αθήνας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών, και την ψήφισή της, η "Χάρτα" θα κατατεθεί στην UNESCO για επικύρωση, και θα παραμείνει ανοιχτή για προσχωρήσεις και άλλων χωρών στων οποίων τα εδάφη υπάρχουν βυζαντινά μνημεία.

Την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα χαιρετίσουν, μεταξύ άλλων, η Τμηματάρχης Ευρώπης και Βορείου Αμερικής του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Isabelle Anatole-Gabriel, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη–Βλαζάκη, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, A’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS Νικόλαος Λιανός, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Roma Tre, Μέλος του Συμβουλίου της Europa Nostra, Paolo Vitti, ενώ ο Αναπληρωτής Διευθυντής Αρχαιολογικών Ανασκαφών του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας Hammam Saad θα παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση των βυζαντινών μνημείων της Συρίας. Την ψήφιση της Χάρτας και την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα χαιρετίσουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Το κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει τη διαβούλευση από επιστημονικό ή γενικότερο ενδιαφέρον είναι ευπρόσδεκτο. Ας σημειωθεί ότι η δυνατότητα παρέμβασης στη διαβούλευση παρέχεται μόνο στις επίσημες αντιπροσωπείες του κάθε κράτους.

Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2, Κτίριο Διοίκησης).  Υλοποιείται με την στήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συμπράττουν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης της Θεσσαλονίκης. Χορηγός των αερομεταφορών είναι η Aegean Airlines.