Διεύθυνση Λεωφόρος Στρατού 2
546 40, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο (+30) 2310 889830 Φαξ (+30) 2310 853078 E-mail info@ekbmm.gr
projects@ekbmm.gr
© 2010 ΕΚΒΜΜ

Νέα

Δελτία Τύπου

 • Πρόγραμμα Συντήρησης Ψηφιδωτών στην Ιορδανία 16/1/2020 Δελτία Τύπου

  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και μετά την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, πραγματοποιεί και φέτος δράσεις σ’ ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ιορδανία.


  Περισσότερα
 • Καλες Γιορτές 27/12/2019 Δελτία Τύπου

  Καλές Γιορτές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων! Ευχόμαστε η νέα χρονιά να είναι δημιουργική και να εκπληρώσει όλες τις προσδοκίες σας.


  Περισσότερα
 • Παρασταση του ΕΚΒΜΜ στο ΚΑΣ για το "βυζαντινό σταυροδρόμι" της Θεσσαλονίκης 18/12/2019 Δελτία Τύπου

  Σήμερα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαίκό Κεντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (EKBMM) θα παρίσταται στην υπ' αριθμ. 45 συνεδρίαση του Κεντρικου Αρχαιολογικου Συμβουλίου, εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σοφία Καλοπίση - Βέρτη, έχοντας εύλογο ενδιαφέρον για το θέμα: "Έγκριση ή μη του αιτήματος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του Σταθμού "Βενιζέλου" με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης".


  Περισσότερα
 • 2η Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου «MoNa : Monuments in Nature: A Creative Co-existence» και επιστημονική διημερίδα στην Αλβανία 12/12/2019 Δελτία Τύπου

  Το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων "Gani Strazimiri" του Αλβανικού Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), διοργάνωσε στις 5-7 Νοεμβρίου 2019 τη  2η Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου MoNa : Monuments in Nature: A Creative Co-existence (INTERREG V-Balkan-Mediterranean 2014-2020), καθώς και επιστημονική διημερίδα με θέμα τη μεταλλασσόμενη αλληλεπίδραση στις ισορροπίες μεταξύ ανθρώπινου παράγοντα, πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος για την κλιματική αλλαγή, με αντικείμενο περιπτωσιολογικής μελέτης τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, στην Αλβανία.


  Περισσότερα
 • "Η τέχνη των εικόνων εν τω γενέσθαι: Εικόνες στην Ελλάδα και την Αιθιοπία, 15ος-18ος αιώνας" 6/12/2019 Δελτία Τύπου

  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων υποστηρίζει τη διοργάνωση της διεπιστημονικής διημερίδας, που είναι το αποτέλεσμα ενός προγράμματος συνεργασίας εκπαιδευτικών και επιστημονικών φορέων της Ελλάδας και της Γαλλίας.


  Περισσότερα
 • ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4/10/2019 Δελτία Τύπου

  Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στο δημόσιο χώρο αναφορικά με την τύχη του ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μνημειακού συνόλου, το οποίο αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό της πόλης και έχει γίνει ευρύτερα γνωστό ως «το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης», το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κάνει έκκληση στις αρμόδιες πολιτικές αρχές για την κατά χώραν και άνευ αποσπάσεως διατήρησή του.


  Περισσότερα
 • MoNa : Monuments in Nature: A Creative Co-existence 6/6/2019 Δελτία Τύπου

  Μια σημαντική πρωτοβουλία για τα μνημεία και το περιβάλλον ξεκινά το ΕΚΒΜΜ, με στόχο να αναδειχθούν και να προστατευθούν περιοχές που φέρουν σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, έχοντας  ταυτόχρονα  σημαντικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, στο χώρο της Ν.Α. Μεσογείου και των Βαλκανίων.


  Περισσότερα
 • Συνέντευξη Τύπου - Παρουσίαση του έργου “ MoNa : Monuments in Nature: A Creative Co-existence 4/6/2019 Δελτία Τύπου

  Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα ξεκινά και επισήμως στη Θεσσαλονίκη, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.). Πρόκειται για την ανοιχτή παρουσίαση  του έργου: « ΜοΝα: Μνημεία στη Φύση: Μια Δημιουργική Συνύπαρξη»,  που οργανώνεται από το Ε.Κ.Β.Μ.Μ., ως επί κεφαλής φορέα του έργου, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 στις 11.30.  


  Περισσότερα